Πέμπτη

Ελληνική πρόταση για φόρο τραπεζικών συναλλαγών

Από: http://www.capital.gr/oikonomia/3111661/elliniki-protasi-gia-foro-trapezikon-sunallagon



του Σπύρου Δημητρέλη
Την επιβολή τέλους τραπεζικών συναλλαγών έφερε και πάλι στο τραπέζι η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των θεσμών και της προσπάθειας να καλυφθεί το μεγάλο δημοσιονομικό κενό. Ωστόσο, η πρόταση απερρίφθη από τους επικεφαλής των θεσμών ως μέτρο το οποίο θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές και το τραπεζικό σύστημα, ενώ θα φρενάρει και τη χρήση πλαστικού χρήματος στην οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει ποντάρει πολλά προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που η επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών έρχεται στο προσκήνιο, αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.  Το μέτρο είχε συζητηθεί για πρώτη φορά το 2010 στο πλαίσιο των αξιολογήσεων του πρώτου μνημονίου και τη δεύτερη φορά το είχε προτείνει τον περασμένο Μάιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για να το αποσύρει ο ίδιος την ίδια ημέρα μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση για τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης συνολικού δημοσιονομικού κενού 3% του ΑΕΠ. Το 1% θα πρέπει να καλυφθεί με περικοπές στο συνταξιοδοτικό, άλλο 1% με νέους φόρους και το υπόλοιπο 1% από άλλες πηγές, όπως στοχευμένη περικοπή δαπανών.
Στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το φορολογικό κομμάτι της αξιολόγησης με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει προτάσεις για τον περιορισμό της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Ποιοι μας τιμούν και που...